Dodržiavanie bezpečného pracovného zaťaženia žeriavov

Spoločnosť KMB STAVEBNÍ SERVIS s.r.o. disponuje odbornými znalosťami a know-how v oblasti strojných zariadení, ktoré pomôžu všetkým zákazníkom pri výbere najlepšieho žeriavu pre konkrétny zdvih. Vďaka viac ako 23 rokom skúseností sa spoločnosť KMB stala lídrom v odvetví poskytovania riešení na mieru pre všetky typy zdvíhacích projektov.

Obsluhovať žeriav znamená vedieť, ako ho bezpečne používať. Súčasťou toho je poznať bezpečné pracovné zaťaženie žeriavu a vedieť, kedy hrozí jeho prekročenie. Nie je dôvod riskovať zdvíhanie príliš veľkej hmotnosti žeriavom, pretože to môže spôsobiť nebezpečenstvo.

Nadmerné zaťaženie

Preťaženie žeriavu môže spôsobiť množstvo problémov a nebezpečenstiev. Medzi riziká patrí prevrátenie žeriavu, zlomenie častí a zranenie seba alebo iných osôb. Aj keď si možno myslíte, že prekročenie bezpečného pracovného zaťaženia vám ušetrí čas, nikdy to nestojí za to riziko. Vedomé porušovanie limitov bezpečného pracovného zaťaženia (SWL) je v rozpore so zákonom a ohrozuje životy.

Medzi spôsoby určenia bezpečného pracovného zaťaženia patrí nahliadnutie do tabuľky zaťaženia žeriava. Zvyčajne je k dispozícii v technických špecifikáciách žeriava a na samotnom žeriave, takže k nej máte ľahký prístup. Ak si nie ste istí, môžete sa obrátiť aj na výrobcu alebo dodávateľa.

Tabuľka zaťaženia žeriava zvyčajne obsahuje BPZ pre väčšinu spôsobov, ktorými môže žeriav zdvíhať. Zohľadňuje dĺžku výložníka, pracovný polomer a to, či je žeriav počas zdvíhania statický alebo pohyblivý.

Bezpečné pracovné zaťaženie sa môže pri podobných žeriavoch, a dokonca aj pri tom istom žeriave, značne líšiť, ak je žeriav inak umiestnený. Napríklad pri žeriave, ako je pavúčí mini žeriav URW-295, môžu rôzne polohy pätiek zmeniť BPZ.

Zariadenia na zvýšenie účinnosti bezpečného pracovného zaťaženia

Pre váš žeriav existuje množstvo nástrojov a príslušenstva, ktoré vám pomôžu čo najlepšie využiť jeho zdvíhacie schopnosti. Jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť, je zabezpečiť úplné vysunutie žeriavu, ak má pätky. Keď nie sú pätky žeriava úplne vysunuté, znižuje sa jeho bezpečné zaťaženie. Pätky totiž slúžia na rozloženie hmotnosti žeriavu na väčšiu plochu, aby sa zvýšila jeho stabilita.

Žeriavy, ako je napríklad pavúčí mini žeriav URW-295-3, majú variabilné pätky. To znamená, že žeriav môže mať každú zo svojich pätiek v rôznych polohách, ale nie je obmedzený vo svojom bezpečnom zaťažení najslabšou konfiguráciou pätiek. Toto všetko môžete vidieť na farebnom displeji žeriava s vysokým rozlíšením ukazovateľa bezpečného zaťaženia. Toto zariadenie vám ukáže, kde je možné použiť pätku pri jej maximálnom bezpečnom pracovnom zaťažení. Táto jedinečná funkcia umožňuje obsluhe pracovať s mini žeriavom tam, kde to iné žeriavy nedokážu.

Pri používaní pätiek je potrebné používať podložky pod nohy stavebných strojov na mäkkom a krehkom podklade. Podložky pod pätky by mali byť umiestnené v strede pod pätkami. Tieto podložky rozložia hmotnosť žeriavu na väčšiu plochu, čím sa zabráni poškodeniu pôdy pod pätkami a zabráni sa prepadnutiu žeriavu na mäkkej pôde.

Prídavné zariadenia žeriava, ako sú pätky, predlžujú dĺžku a dosah ramena žeriava. Náš kombinovaný pásový žeriav a hák s nízkou svetlou výškou a nosnosťou 700 kg v sebe spája dve praktické funkcie. Je určený na montáž pod stropy a previsy, ako aj na dosah nad strechy a zábradlia.

 

Prenájom kvalifikovanej obsluhy/prenájom žeriavu

Dodržiavanie BPZ pre žeriav si vyžaduje vyškolenú a kvalifikovanú obsluhu na celý rad zdvíhacích operácií. Plne vyškolená obsluha dokáže rozpoznať, či žeriav zápasí s bremenom, a v prípade nebezpečenstva zastaví činnosť. Prenájmom žeriavu s obsluhou získate výhodu kompletného prieskumu pracoviska, plánu zdvíhania a posúdenia rizík. To znamená, že sa presne zmeria hmotnosť bremena, ktoré sa má premiestniť, a spoločnosť KMB STAVEBNÍ SERVIS s.r.o. vyberie ideálny žeriav na danú prácu. K dispozícii vám bude aj kvalifikovaná obsluha, dozorca žeriava a oprávnená osoba.

Pri dlho dobejších projektoch môžete uprednostniť vlastnú obsluhu, ktorá bude odborne vyškolená.

V spoločnosti KMB STAVEBNÍ SERVIS s.r.o. máme profesionálne vybavenie a profesionálnych žeriavnikov, ktorí vám pomôžu s vaším projektom zdvíhania. Pre pomoc pri výbere najvhodnejšieho mini žeriavu pre vás alebo pre ďalšie poradenstvo nás kontaktujte na telefónnom čísle +420 603 903 888.