KMB je hrdým partnerom výstavy Re/Creation spoločnosti Lasvit

Účasť na projekte spoločnosti Lasvit z Nového Boru je nielen ukážkou technických zručností spoločnosti KMB STAVEBNÍ SERVIS s.r.o., ale zároveň ilustruje schopnosť spoločnosti reagovať na individuálne požiadavky zákazníkov a zúročiť svoje skúsenosti v oblasti manipulácie a montáže sklenených prvkov.

Pridajte sa k nám teraz a pozrite sa s nami na Miláno, centrum medzinárodného dizajnu v apríli 2024 v rámci Milano Design Week 2024. Rušný program Fuorisalone oživil ulice mesta, historické budovy a skryté nádvoria tisíckami inštalácií, výstav a podujatí, ktoré spoločne ponúkli jedinečný zážitok pre profesionálov aj nadšencov.

Ako každý rok, aj tento rok sa na prestížnom milánskom týždni dizajnu zúčastnila spoločnosť LASVIT z Nového Boru, svetový líder v oblasti ručnej výroby skla. Na tohtoročnom ročníku predstavila výstavu „Re/Creation“ v Palazzo Isimbardi z 19. storočia, ktorej ústredným prvkom bola inštalácia z lehaného skla* od umeleckého riaditeľa spoločnosti Lasvit Maxima Velcovského. Inštalácia s názvom „Porta“ pozostávala zo siedmich veľkorozmerných panelov z lehaného skla s ručne vyrobeným reliéfom (najväčší panel mal dĺžku takmer päť metrov) a jej cieľom bolo ilustrovať využitie umeleckého skla v architektúre. Sklo sa stalo pre umelca plátnom a poskytlo mu možnosť vytvoriť reliéfne plochy a plochy veľkých rozmerov. Výstavu navštívili tisíce návštevníkov a odbornú verejnosť zaujala natoľko, že sa Lasvitu podarilo získať cenu Fuorisalone za najlepšiu výstavu spomedzi viac ako tisícky prezentovaných projektov.

Sme hrdí na to, že sme prispeli svojím dielom k tomuto výnimočnému úspechu. Exponáty boli inštalované naším pásovým minižeriavom UNIC-295 s pripojeným vákuovým zdvíhacím zariadením od talianskeho výrobcu Righetti, konkrétne špeciálnym modelom GLE 4+8.

Veľkou výzvou bola inštalácia veľkoformátového reliéfneho skla. Sacie taniere vákuových zvedákov so štandardným tesnením sú určené na manipuláciu s plochými a hladkými sklenenými prvkami, zatiaľ čo tu sme čelili výzve schopnosti vákuových tanierov nasávať, držať, manipulovať a inštalovať veľkoformátové reliéfne, t. j. plastické sklo.

Začiatkom roka nás oslovila spoločnosť TGK, ktorá v Českej republike nemohla nájsť vákuové zdvíhacie zariadenie, ktoré by dokázalo manipulovať s reliéfnym sklom takýchto vzorov a rozmerov.

Obrátili sme sa na nášho talianskeho dodávateľa vákuových zvedákov, spoločnosť Righetti, (KMB je autorizovaným predajcom vákuových zvedákov Righetti v Českej republike), ktorý prišiel s riešením v podobe špeciálneho mäkkého a priľnavého tesnenia sacieho taniera, ktoré spĺňalo požadované požiadavky.

Použité sacie taniere zdviháka, vybavené na mieru vyrobeným špeciálnym tesnením, sú schopné nasávať, manipulovať a inštalovať veľké sklenené plochy s reliéfom až do hmotnosti 1 200 kg.

Sme hrdí na to, že sme návštevníkom milánskeho týždňa dizajnu umožnili zažiť kúzlo milánskej expozície spoločnosti Lasvit a obdivovať nekonečné možnosti, ktoré sklo ako materiál ponúka.

*Poznámka: „Lehané sklo“ je sklo, ktoré sa tvaruje vlastnou váhou, tzv. lehá, do vopred pripravenej formy. „Lehanie skla“ je sklárska technika, pri ktorej sklo samo leží alebo tečie do vopred pripravenej formy pri vysokých teplotách.